trójkąty
smutna:
Jeżeli pole trójkąta równobocznego jest równe 9√3 to bok tego trójkąta ma długość?
10 lis 19:11
nikka: Wzór na pole Δ równobocznego:
| | √3 | |
P = |
| a2 a − długość boku trójkąta |
| | 4 | |
spróbuj dokończyć sama
10 lis 19:25
ak1: Tu masz wzór
umiesz to przekształcić aby obliczyć a
10 lis 19:25
smutna: ja nie wiem jak to liczyc dalej

nie umiem przekształcać
10 lis 19:26
ak1: cha cha teraz mi uciekł 2 przy a
10 lis 19:26
szSZĘ : nikka poprowadź dalej bo muszę odejść
10 lis 19:28
smutna: hmmmm bok równa się 6?
bo tak mi coś wychodzi
10 lis 19:29
nikka: dzielimy obie strony przez
√3 i mnożymy przez 4
a
2 = 36
czyli dokładnie a = 6
10 lis 19:33
10 lis 19:36