ciąg geometryczny
damian: ile początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (an ) o iloczynie g należy zsumowac ,aby
otrzymac liczbę S ? a1=5 ,g=5, s=1275 proszę o pomoc
10 lis 19:05
damian: proszę o pomoc pomocy nie pojmuję tego help
11 lis 17:21
ostr: iloczyn oznacza się jako q.
Napisz wzór na n−ty wyraz tego ciągu.
11 lis 17:24
sushi_ gg6397228:
a myslałem ze "q"=== iloraz
11 lis 17:25
ostr: 
oczywiście iloraz.
11 lis 17:27
damian: g oznacza iloraz ciągu tz 5 pomocy
11 lis 18:49
sushi_ gg6397228:
co pomocy

? miales napisac wzor −−>MINĘŁO 1.5 GODZINY I NIC−−>
NIE BĘDZIE GOTOWCA DLA
ŚMIERDZĄCEGO LENIA
11 lis 18:55
damian: an=a1*gn−1 musiałem iśc z psem na spacer i posprzątac pokój pomocy
11 lis 19:02
sushi_ gg6397228:
wzor na sume trzeba napisac, a ptoem podstawic do niego znane wartosci
11 lis 19:03
sushi_ gg6397228: a teraz poszedleś na kolacje −−> nastepna 1,5 godzina poszła sie ...
11 lis 20:26
damian: kolacja była dobra podaj wzór
11 lis 20:56