równania
MagdaP : rozwiąż równiania
a) x+2 (x−1)= 4x − 7 (x−1)
| | 4x − 5 | |
b) 3(2x−15) − |
| = 3x − 11 |
| | 5 | |
10 lis 18:16
dero2005:
x+2(x−1)=4x−7(x−1)
x+2x−2=4x−7x+7
x+2x−4x+7x=7+2
6x=9
x=96 = 32
10 lis 18:42
dero2005:
| | 4x−5 | |
3(2x−15)− |
| =3x−11 |*5
|
| | 5 | |
15(2x−15)−(4x−5)=3x−11
30x−225−4x+5=3x−11
30x−4x−3x=−11+225−5
23x=209
x=
20923=9
223
10 lis 18:48
nikka: błąd w drugim równaniu:
15(2x−15) − (4x−5) = 15x −55
30x − 225 − 4x + 5 = 15x − 55
30x − 4x − 15x = −55 + 225 − 5
11x = 165
x = 15
10 lis 19:10