matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Co robię źle? Logarytmy
asv:
Co robię źle? Logarytmy log
27
4 − log
3
4 = log
9
x ; x>0
log
3
4
log
3
x
− log
3
4 =
log
3
27
log
3
9
log
3
4
log
3
x
− log
3
4 =
3
2
2log
3
4
3log
3
x
− log
3
4 =
/ *6
6
6
2 log
3
4 − 6 log
3
4 = 3 log
3
4 −4 log
3
4 = 3 log
3
x 4
−4
= x
3
1
x=
√
256
10 lis 21:26
Grześ:
3 linijki masz dobrze, ale potem normalnie te logarytmy odejmij:
1
log
3
4−log
3
4=log
3
√
x
3
2
−
log
3
4=log
3
√
x
3
10 lis 21:28