ułamki, pierwiastki i przedziały:(
smutna:
Liczba (to ma być w ułamku) 1 dzielone na √3−√2 do jakiego należy przedziału? Jak to sie
rozwiązuje w ogóle?
10 lis 18:58
nikka: tu nie bardzo rozumiem o co chodzi

można usunąć niewymierność z mianownika :
| 1 | | 1 | | √3+√2 | | √3+√2 | |
| = |
| * |
| = |
| = √3+√2 |
| √3−√2 | | √3−√2 | | √3+√2 | | 3−2 | |
ale o co chodzi z tym przedziałem to nie mam pojęcia...
10 lis 19:32
smutna:
sama nie wiem

mam 4 przedziały do wyboru
1. (0,1)
2. 1,3
3. 3,4
4. 4,5
to jest zadanie maturalne, testowe
10 lis 19:35
nikka: ok, zatem
√3+√2 ≈1,7 + 1,4 = 3,1
czyli odpowiedź c − do przedziału (3,4)
10 lis 19:37
Eta:
√3≈ 1,73 √2≈ 1,41
√3+√2≈ 3,14
odp: 3)
10 lis 19:37
smutna:
jejku, to logiczne
ja matury nie zdam

:(
na prawde dziękuje ci
10 lis 19:38
nikka: zdasz

praktyka czyni mistrza

jak masz zadania testowe to pisz od razu odpowiedzi, bo czasem po samym poleceniu trudno
stwierdzić o co tak naprawdę chodziło
10 lis 19:40
Eta:
Hehe

głowa do góry!
Matura za pół roku, weź się solidnie do nauki, rozwiązuj dużo zadań( samodzielnie)
i wtedy napewno zdasz maturę.
Powodzenia
10 lis 19:40
hp: Da się to inaczej wyliczyć? Bo o ile się orientuje to na maturze nie masz kalkulatora z
pierwiastkami.
5 sty 13:41
ZKZ: Przez caly okres nauki w szkole ucza ze √3≈1,73 i √2≈1,41 czy tak trudno to zapamietac
5 sty 13:52