matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg arytmetyczny
Renia:
Oblicz sumę trzydziestu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (an) jeśli an=3n+2
10 lis 17:06
sushi_ gg6397228:
policz a
1
, a
30
ze wzoru podstawiajac kolejno pod niego "n=1" i "n=30" a potem wzor na sume S
30
10 lis 17:08