Jak zmienić granice całkowania
Kepes: Mam całkę oznaczoną na przedziale od 0 do 3. z funkcji
√9−x2. Mam to zrobić przez
podstawianie, gdzie x= 3sin(t). Może Mi ktoś podpowiedzieć jak zmienić granice całkowania
10 lis 00:43
Jack:
gdy x=0 to 3sin(t) też musi się równać 0.
gdy x=3 to 3sin(t) też musi się równać 3.
Spróbuj się domyślić wartości t.
10 lis 00:48
Kepes: to będzie od 0 do pi/2
10 lis 00:50
anmario: Zauważ, że dziedziną funkcji całkowanej jest zbiór <−3,3> Ale przedział całkowania jest od 0 do
3. Zapewne jesteś świadom, że największą wartością jaka może przybierać funkcja sinx jest 1 a
najmniejszą −1, ale jako początkujący rozwiązywacz całek nie wiesz jak sobie poradzić z tym,
że zbiór wartości funkcji całkowanej jest szerszy. A to przecież "samo" wychodzi.
Mianowicie, w równaniu x=3sin(t) podstaw najpierw x=0 i znajdź t. Następnie w tym samym
równaniu podstaw x=3 (czyli górną granicę całkowania) i znajdź t. Nowe granice wyjdą od 0 do
π2
10 lis 00:51
Jack:
10 lis 00:52
Kepes: no tak, dziękuję za pomoc
10 lis 00:53
Kepes: To może jeszcze jedno pytanie, bo nie wiem co źle robię. Mianowicie:
całka od 0 do pi z sin(x)e
cos(x). wstawiam t=cos(x) i otrzymuję całkę od 1 do −1 z e
t
co daje 1/e − e. I nie wiem gdzie jest błąd bo całka oznaczona raczej nie może być ujemna...
10 lis 01:02
anmario:
Może być ujemna. Nie wiem czy dobrze rozwiązałeś bo nie sprawdzałem, ale jak najbardziej może
być ujemna. Ujemne nie może być pole, a to przecież nie to samo, nie? To, że pole figury
ograniczonej funkcją f(x) i odciętymi x=a i x=b oraz rzędną y=0 wyznaczamy przy pomocy całki
oznaczonej od a do b z tej funkcji nie oznacza przecież, że całka oznaczona nie może być
ujemna, nie?
10 lis 01:07
Kepes: mhm, dziękuję ponownie
10 lis 01:19