Wielomiany
R>W1.6l: Zobaczyłem zadani z wielomianów i mi się przypomniało jedno ze nie umiem...
zbiór zadań do podręcznika Matematyka, Kłaczkow, Kurczab, Świda, Oficyna Edukacyjna

*3.17. Wyznacz współczynniki a, b, m, n tak, aby wielomiany W(x) i F(x) były równe, jeśli
F(x)=(x
2+ax+b)
2 oraz:
a) W(x)=x
4+mx
3+nx
2+18x+9
Szczerze to dużo nad tym nie myślałem, bo spróbowałem dwa razy i gucio, wiem ze nie dam rady.
Proszę po starej znajomości o ''odwalenie'' zadania lub danie wyraźnych wskazówek (oczywiscie
nie muszę mówić co preferuję ;>)
mam w tym zbiorze wiele takich zadan (np. narysuj sin(cos(3pi/2+kpi)) − WTF?) ale to akurat dał
nam profesor do domu
10 lis 14:46
Basia:
F(x) = x4+a2x2+b2+2ax3+2bx2+2abx=
x4+2ax3+(a2+2b)x2+2abx+b2
porównaj współczynniki przy tych samych potęgach x
co to jest "WTF?"
10 lis 14:51
R>W1.6l: What The F*ck? − Czyli moje takie małe wyrażenie, ze kompletnie nie mam pojęcia o co chodzi w
zadaniu xD
10 lis 14:53
R>W1.6l: czyli ze np. x4 mozna skrócic bo takie same, mx3 to 2ax3 (m=2a), nx2 to (a2+2b)x2
(n=a2+b), 18x to 2abx (ab=19) i 9 to b2 (b=3 lub b=−3)?
i taki układ równan zrobic?
10 lis 14:56
R>W1.6l: *ab=9
10 lis 14:56
Basia:
a gdzie w tym zadaniu jakaś zmienna ?
tam nie ma co rysować
sin(cos(3π2+kπ))=sin0=0
10 lis 14:56
R>W1.6l: szczerze to te 3pi/2+kpi to dałem dla przykladu, juz nie mam podr z 1. klasy więc nie
przepiszę zadania... ogolnie gdybym chociaż wiedzial jak rysowac sin(cosx) to bym z reszta dal
sobie rade
10 lis 14:59
Basia:
ad.1
tak; zaczynaj od końca czyli od b i "ciągnij" każdy przypadek oddzielnie
b2=9
2abx=18x
2ab=18
ab=9
z tego już masz a i b
reszta to podstawienie i policzenie m,n
10 lis 14:59
R>W1.6l: czyli jesli b
2=9 oraz a*b=9 to (a=−3 i b=−3) lub (a=3 i b=3) i mam dwie pary liczb do
podstwiania?
To nawet nie takie trudne, jak się coś wyjaśni
10 lis 15:02