współczynnik a
Pomoc. : miejscem zerowym wielomianu W(x)−23+ax2−6x jest liczba −1. Oblicz współczynnik a.
Czy wystarczy, że podstawię −1 za x i wyliczę współ. a?
10 lis 13:39
sushi_ gg6397228:
tak W(−1)=0
10 lis 13:42
nikka: dokładnie W(−1) = 0
podstaw −1 pod x i oblicz a
10 lis 13:42
Pomoc. : czyli a = 4?
10 lis 13:45
sushi_ gg6397228: najpierw zapisz porzadnie ten wielomian W(x)
10 lis 13:53
Pomoc. : czy ktoś mi może podać wynik jaki powinien wyjść?

mi wyszło 5 ;>
11 lis 10:18
think: słuchaj nie wiem, bo nie wiem czy dobrze podałeś wzór wielomianu czy tam ma być
W(x) = x3 + ax2 − 6x
czy W(x) = 23 + ax2 − 6x
11 lis 10:38
pomoc.: o kurcze, moje niedopatrzenie.. że nie zwróciłam na to uwagi, oczywiście ma być:
W(x) = 2x3 + ax2 − 6x
11 lis 10:44
think: wynik wychodzi bardzo szybko
W(−1) = 0
0 = {W(−1)} = 2*(−1)3 + a*(−1)2 − 6*(−1)
a = ...
wszystkie poprzednie odpowiedzi jakie podałaś są błędne..
11 lis 11:06
Ania. : −4?
11 lis 11:25
think: tak −4
11 lis 11:27
Pomoc. : to już wiem gdzie robiłam błąd, dziękuję za pomoc.
11 lis 11:29