10 lis 19:09
think: co do pierwszego skanu to ja mam wprawę w liczeniu ułamków piętrowych z ułamkami dziesiętnymi
przeplecionymi z ułamkami zwykłymi, chcesz to podam Ci odpowiedzi, ale policzyć musisz sama...
co do zadań z równaniami i wartością bezwzględną to
| x + a| = b ⇔ x + a = b lub x + a = −b
10 lis 19:14
think: a 3 skan zrobię dwa przykłady resztę zrobisz sama.
e) 1 − | 9 − x| ≥ 1
− | 9 − x| ≥ 0 / : (−1)
|9 − x| ≤ 0
a to jest prawdą tylko gdy 9 − x = 0 bo moduł to inaczej odległość a odległości nie mogą być
ujemne
9 − x = 0 ⇒ x = 9
f) −3|6 + x| < 0 /:(−3)
|6 + x| > 0 a to z kolei jest zawsze prawdą o ile wartość 6 + x ≠ 0 czyli x ≠ −6
czyli rozwiązanie to x∊ℛ\{−6}
10 lis 19:25
Edyta: dzięki za pomoc mógłbyś zrobić z zadania 2 przykład f) i e) bo nie wiem jak podstawić do wzoru,
bo te pierwsze wiem chyba jak już zrobić.
11 lis 10:05
Edyta: i z tych z ułamkami mógłby ktoś zrobić przykład jakiś
11 lis 10:06
think: zrobię tylko e i powinno być wszystko jasne:
2
√3 − 4|2 + x| = 3
√3
przenosimy 2
√3 na drugą stronę
−4|2 + x| = 3
√3 − 2
√3
−4|2 + x| =
√3 / dzielimy stronami przez to co stoi przy wartości bezwzględnej czyli (−4)
ponieważ | a | ≥ 0 więc ta równość nie ma rozwiązania bo z modułu nie może wyjść liczba ujemna.
11 lis 10:28
think: co do ułamków to przydaje się tylko kolejność wykonywania działań
1) działania w nawiasach
2) mnożenie, dzielenie
3) dodawanie, odejmowanie
i dla przypomnienia zasada, że dzielenie przez ułamek to mnożenie przez jego odwrotność np:
11 lis 10:30
think: wyniki do pierwszego skanu:
| | 9 | | 2 | | 3 | | 2 | |
a)1 |
| ;b) |
| ;c)3 |
| ;d) −2 |
| |
| | 16 | | 11 | | 8 | | 15 | |
11 lis 10:31
Edyta:

Wielkie dzięki za pomoc:
11 lis 10:48
Edyta: oj jakieś kreski się pojawiły.
11 lis 10:48
think: 
spoko proszę
11 lis 11:02