POMOCY !
Anna: Suma dwóch liczb wynosi 20. Jeżeli pierwszą z tych liczb zwiększymy o 50%, a drugą zmniejszymy
o 6, to ich suma się nie zmieni. Jakie to liczby?
10 lis 20:28
Eta:
x, y szukane liczby
x+y= 20
i 1,5x + (y−6)= 20
rozwiąż ten układ równań
10 lis 20:32
Anna: ok juz sie za to zabieram
10 lis 20:40
Anna: Co do tego układu równan to jest taki problem, że miałam to takdawno, ze nie pamietam jak to
sie robiło, a w zeszycie nie moge znaleźć
10 lis 20:50
Eta:
x+y= 20 /*(−1)
1,5x +y−6= 20
−x −y= −20
1,5x +y= 26
−−−−−−−−−−−−
0,5x = 6 => x= 12
to: 12+y= 20 => y=........
10 lis 20:57
Anna: y = 8 dziękuje po raz kolejny
10 lis 21:00
Anna: wczesniej pisalam zadanie wktórym miałam sprowadzic wyrażenia do najprostrzej postaci i
rozwiazałam je i prosiłabym tylko o spr
10 lis 21:01
Eta:
10 lis 21:01