funkcje
smutna:
Suma miejsc zerowych funkcji y= 3x(x−1)(x+2) jest równa?
10 lis 19:09
nikka: odczytaj miejsca zerowe z każdego nawiasu − wielomian jest w postaci czynnikowej, więc jest to
proste, nie trzeba nic liczyć
y = 3(x−0)(x−1)(x−2)
x=0 lub x=1 lub x=2
a teraz dodaj
10 lis 19:14
ak1: 3x=0 x−1=0 x+2=0
wylicz iksy to są pierwiastki i je dodaj
10 lis 19:16
smutna:
hmmm....a tam jak mam x+2 to nie powinno wyjsc −2? znaku się nie zmienia?
10 lis 19:16
nikka: tak

minus mi uciekł
10 lis 19:17
ak1: nikka mały błąd (x+2)
10 lis 19:18
nikka: już się poprawiłam
10 lis 19:19
smutna:
dzieki wilekie

a moze jakies inne zadanie przeze mnie dodane umiesz zrobic?
10 lis 19:20
nikka: spojrzę
10 lis 19:23
wiki: δΔδδβ
29 paź 10:33