okręg
smutna: w okrag o promieniu 2√5 wpisano trójkąt prostokątny, którego jedna przyprostokątna jest dwa
razy dłuzsza od drugiej, Oblicz długości tych przyprostokątnych.
10 lis 21:39
TOmek:

x
2+(2x)
2=4
√5
chyba tak...
10 lis 21:46
sushi_ gg6397228:
przeciwprostokatna = 2 promienie
a dalej Pitagoras
10 lis 21:47
smutna: hmmm
to przeciwprostokatna sie równa 2 czy 4
√5?
bo to róznica
10 lis 21:52
sushi_ gg6397228:
2*promien==4√5
10 lis 21:55
smutna:
achas

sorki
10 lis 21:57
smutna: ale mi nic nie wychodzi z tego rówania, nie wiem jak je rozwiazac.
10 lis 21:57
ak1: Chba nie tak "jedna przyprostokątna jest dwa
razy dłuzsza od drugiej,"
10 lis 21:58
ak1:

c=2*2
√5
c=4
√5 b=2a
dalej pitagoras
c
2=a
2+b
2
(4
√5)
2=a
2+(2a)
2 spróbuj dalej
10 lis 22:27
smutna: no nie wiem, nie wiem co z tym a zrobic mam
11 lis 08:05
ak1: Obliczyć bok a
1. podnieś do kwadratu
(4√5)2=...ile?
(2a)2 =...ile?
następnie dodaj
11 lis 08:11
smutna: to bedzie 16√5 i 4a kwadrat ale nie wiem jak to dodac
11 lis 08:18
ak1: 4a2 dobrze
drugie źle częściowo
podnosząc pierwiastek kwadratowy do 2 mnożymy je przez siebie
czyli (4√5)2=16*√5*√5=16*5=80
teraz licz
80=a2+4a2
80=5a2 podziel przez 5 i wyciągnij pierwiastek
11 lis 08:24
smutna:
achas...to juz teraz sie zgadza, dzieki.
Niezłym głabem jestem, masakra
11 lis 08:27
ak1: Pisałem aby się nie załamywać
dalej licz i napisz co ci wyszło
11 lis 08:31
smutna: Pisałam 3 listopada próbna mature. Wróciłam ze szkoły. Weszłam na neta i sprawdzała poprawe
odpowiedzi no i wyszło mi ze z samych zamknietych zdałam,bo tak 40% mi wyszło i moze coś z
otwarych nałapałam, wiec tę próbna zdałam prawdopodobnie,ale i tak sie załamuje nad kazdym
zadaniem.
jedno ma 4, a drugie ma 8?
11 lis 08:36
ak1: O.k
11 lis 08:47