fizyka
MagdaP : Rowerzysta jadący z prędkością 7,2 km/h zaczął jechać coraz szybciej (ze stałym
przyspieszeniem) aż do osiągnięcia prędkości 36km/h po czasie t=20s. Jaką drogę przebył
rowerzysta podczas ruchu przyspieszonego?
10 lis 18:21
Kejti:
Dane:
t=20
a=?
s=?
mam nadzieję, że wzorów nie pomyliłam
10 lis 18:24
MagdaP : i co dalej z tym zrobić jestem zielona z fizyki:(
10 lis 18:26
Kejti: | | km | | m | |
te 20 sekund na godziny musisz zamienić.. albo |
| na |
| . |
| | h | | s | |
10 lis 18:26
Kejti: poprawka.. tylko druga opcja, bo wyjdzie złe przyspieszenie
10 lis 18:28
MagdaP : dziękuje
10 lis 18:28
dero2005:
V = 36 km/h = 10 m/s
Vo = 7,2 km/h = 2 m/s
ΔV = 10 − 2 = 8 m/s
a = ΔVt = 820 = 0,4 ms2
S =at22 = 80 m
10 lis 18:36