wyznaczanie prostej
motylica84: Witam wszystkich. Mam mały problemik poniewaz nie bardzo rozumiem matm a tu zadanie mam do
zrobienia:( nawet zaczęłam ale nie jestem pewna czy to o to chodzi?
zad. Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty Ai B jeżeli A=(−3,−2) B=(5,2).
ja zrobiłam tak −2=a*(−2)+b
−2=−2a+b −2=−2a+b/(−1)
2a=5a+b
4=7a
a=−4/7
2=5*a+b
2=5a+b
10 lis 13:31
nikka: dobrze myślałaś, ale pomyliłaś się przy podstawianiu współrzędnych punktów :
y = ax + b
−2 = a*(−3)+ b
2 = a*5 + b
10 lis 13:36