funkcja
smutna: Wykres funkcji y= 2 kwadrat + 1 jest symetryczny wzlędem osi OY do jakiego wykresu funkcji?
10 lis 20:46
jacek: y=−2x2−1.
10 lis 21:17
smutna: a mółbys mi powiedzieć po czym to sie poznaje?
10 lis 21:23
jacek: Kurcze, źle Tobie podałem, bo myślałem, że względem osi OX. Względem osi OY to będzie ta sama
funkcja. Wystarczy za x wstawić do wzoru kilka wartości i obliczyć y i narysować ten wykres.
10 lis 21:42
nikka: Krzywa symetryczna do wykresu funkcji y= f(x) względem osi OY jest wykresem funkcji y = f(−x).
czyli
f(x) = x2 + 1
f(−x) = (−x)2 + 1 = x2 + 1 czyli faktycznie to ta sama funkcja
10 lis 21:52
jacek:

Wykres funkcji y=2x
2+1 wygląda mniej więcej tak. Widać tu wyraźnie że będzie to ta sama
funkcja.
10 lis 21:52
pati: 1/2+x2
24 mar 14:54
pati: 1/2+x2
24 mar 14:56