plan..
TOmek: Środkowa poprowadzona z wierzchołka kąta ostrego równoramiennego trójkąta prostokątnego ma
długość 5. Oblicz pole tego trójkąta.
nie wiem jak to narysowac
10 lis 21:38
voltage:

Myslę że tak
10 lis 21:48
dero2005:

a
2+(
a2)
2 = 5
2
a= 2
√5
b
2 = 2a
2
b= 2
√10
h
2 =a
2−(
b2)
2
h=
√10
P=
hb2
P= 10
10 lis 22:02
dero2005:

a
2+(
a2)
2 = 5
2
a= 2
√5
b
2 = 2a
2
b= 2
√10
h
2 =a
2−(
b2)
2
h=
√10
P=
hb2
P= 10
10 lis 22:02
TOmek:
a
2+4a
2=100
5a
2−100=0
5a
2−100=0
5(a
2−20)=0
5(a−
√20)(a+
√20)=0
a=
√20
P=10
wyszło \o/
10 lis 22:02
TOmek: jak zwykle musiałem sobie utrudnić xD
10 lis 22:03
Eta:
krótko i na temat:
a
2+ (
a2)
2= 25
5a
2= 100
a
2=20
10 lis 22:06