matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
fizyka
MagdaP :
wago kolejowy o masie 20 ton poruszajaćy sie z prędkością. 15 m/s został zahamowany w czasie t=1min 40s. oblicz siłę hamująca
10 lis 18:28
Kejti:
czas zamień na sekundy, potem podstaw do wzoru:
Δv
a=
Δt
jak obliczysz przyspieszenie, to podstawiasz je do wzoru: F=a*m F to będzie siła hamująca.
10 lis 18:31