funkcja
smutna:
Jezeli zbiorem wartości funkcji y=(x−5)⋀2 −q jest przedział 2, nieskończoność to q ile się
równa?
10 lis 19:26
Eta: y= (x−5)2 − q
parabola ramionami do góry
y= (x−5)2 +2
ZW= <2,∞) => −q=2 to q= −2
10 lis 19:44
smutna: hmmm...ale nadal nie wiem czego q to −2

bo przedział od 2 i w miejscu q sie 2 wstawia?
10 lis 19:46
smutna: a skad wiem,że parabola ramionami do góry?
10 lis 19:47
nikka: po współczynniku przed x2
y = (x−5)2 − q
jeśli byś podniosła nawias do drugiej potęgi to otrzymasz x2 − ...
10 lis 19:49
nikka: a w zasadzie to z postaci kanonicznej funkcji kwadratowej
f(x) = a(x−p)2 + q
czyli w Twoim przykładzie a=1
10 lis 19:51
smutna:
a no...coś mi sie przypomina ze coś sie patrzyło na ten współczynik, dawno to miałam, chyba w 1
klasie....a z tym 2? bo taki był przedział i dlatego 2 sie podstawia?
10 lis 19:51
mmm: przedział <−4 ; nieskonczonosc.> jest zbiorem wartosci funkcji
30 wrz 13:15
SheOnly: y=(x−5)2 − q
y=a(x−p)2 +q
p=5
x=p ⇒ x=5 i y∊<2;∞)
2=(5−5)2 −q
2=−q
g=−2
2 lis 14:41