Oblicz eksrema funkcji
Piotr: Oblicz Ekstrema funkcji.
f(x)=x2e 1x
f'(x)=2x*e 1x +x2*(e 1x )'
No i nie wiem ile to jest pochodna (e 1x )'
Jak to przekształcić, albo ile się równa taka pochodna?
Czyżby (e 1x )' =ex ? A jeśli tak to co dalej? Jak znaleźć min wartość funkcji?
P.S Wzror na pochodną (ex)' = ex ale w moim zadaniu jest do 1x
10 lis 22:03
Jack:
(ex−1)' − zastosuj wzór na pochodną złożenia.
10 lis 22:05
Piotr: Ok poszło trochę dalej:
i jak dalej to ugryźć muszę pewnie rozpisać e
1x ale ile to jest?
| | 2x | |
Czy moge zrobic tak: 2x*e1x= ( |
| )1 |
| | ex | |
10 lis 22:21
Jack:
zeby nie było niejasności: (ex−1)'=ex−1*(−1)*x−2
Czyli ostatecznie f'(x)=2x*ex−1+x2*ex−1*(−1)*x−2
Coś sie poskraca i pewnie pierwiastki się ukażą.
To co zapiasłeś na koniec jest błędne (delikatnie mówiąc)...
10 lis 22:26
Piotr: Ok.. ok nie przekreślaj mnie xD
2x * e
x−1+x
2*e
x−1*(−1)*x
−2
Wyciągam e
x−1
e
x−1(2x+x
2*(−1)*x
−2)
e
x−1(2x−1) bo x
2−2=x
0=1
Liczymy ekstrema czyli:
2x−1=0
2x=1 / 2
| | 1 | | 1 | | ex−1 | |
f( |
| )=( |
| )2*ex−1 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
Czy sie zgadza?
{
10 lis 22:58
Piotr: Moze pytanie: czy się zgadza jest do kitu xD Ale nie mam gdzie to sprawdzić, bo te zadania
dostałem od nauczycielki i nie wiem z jakich książek to zadanie jest..
Przynajmniej tok rozwiązywania czy jest dobry?
10 lis 23:03
Jack:
gdy liczysz f(1/2) to wstaw za KAŻDY "x" liczbę 1/2

Poza tym wygląda na to, że jest ok.
10 lis 23:03
Jack:
zeby jeszce mieć pewność, że znalazłeś faktycznie ekstremum trzeba sprawdzić co się dzieje w
otoczeniu tego punktu. Ale widać, że zmiana znaku następuje, więc mamy ekstremum.
10 lis 23:05
Piotr: Kurcze faktycznie, ale ze mnie gapa.
W takim razie należało by podziękować. A więc Dziękuje Ci Jack .
10 lis 23:05
Jack:
powodzenia dalej!
10 lis 23:07
Piotr: Jeszcze małe ostatnie pytanko przed pójściem spać czy e12−1{4}
10 lis 23:09
Piotr: | | 1 | | e2 | |
Kurcze zle sie wysłało ogolnie to wynik jest f( |
| ) = |
| |
| | 2 | | 4 | |
10 lis 23:10
Jack:
tak, dokładnie tyle.
10 lis 23:15