procenty
smutna: Na początki sierpnia ceny jabłek i gruszek w osiedlowym sklepie były takie same, W ciągu
miesiaca cena gruszek spadła o 38% a jabłek dwukrotnie obniżono o 20%. Które owoce są tansze
po tych znizkach? Odpowiedż uzasadnij.
10 lis 20:59
Eta:
x −− cena gruszek przed zmianami
0, 62x −−− cena gruszek po obniżce
y −−− cena jabłek przed zmianami
0,8*0,8 x= 0,64x −−− cena jabłek po onbniżkach
odp. podaj sama
10 lis 21:07
smutna: Mi wychodzi ze te owoce znowu są w tej samej cenie.
Tylko tutaj jest 38% a turaj 20+20=40% gdzieś mi 2 procenty sie zawieruszyły bo cena wyszłą
taka sama.
a te 2 procenty są potrzebna to uzasadnienia?. A to słowne uzasadnienei ma byc?
10 lis 21:12
flight643: J=G
J 100%−20%=80%
80*0,20=16%
80%−16%=64%
G 100%−38%=62%
Więc gruszki są tańcze o 2% po zmianach. Ponieważ od wyższej ceny odjęto odrazu %, a od jabłek
najpierw od wyższej ceny odjęto 20%, a następnie od niższej ceny odjęto kolejne 20%, dlatego
gruszki są po niższej cenie.
15 kwi 09:45