matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz iloraz tego ciagu
florian:
dany jest ciag geometryczny , w ktorym a1=12, a3=27
10 lis 12:27
nikka:
a
3
= a
1
*q
2
ze wzoru na n−ty wyraz ciągu geometrycznego (a
n
= a
1
*q
n−1
)
a
3
q
2
=
a
1
q
2
= ... q = ...
10 lis 12:50