Ciężka sprawa
Paweł: √x + 3 − 4√x − 1 + √x + 8 − 6√x − 1 = 1
Czy można wziąć wszystko pod jeden pierwiastek ?
10 lis 13:48
sushi_ gg6397228:
nieeeeeee
mozesz najwyzej zrobic podstawienie
t=√x−1
t2=x−1
a potem podnies obustronnie do kwadratu po uwzgledneniu dziedziny
10 lis 13:54
Paweł: ok rozumiem. dzięki
10 lis 14:07
meksyk: A ja nie

Jak to wszystko rozwiązać, skąd mam wziąć dziedzinę ?
10 lis 14:15
10 lis 14:27
10 lis 14:28
meksyk: Ale chyba bardziej uznają jak klasycznie się rozwiąże
10 lis 14:40
Bogdan:
trzeba zauważyć, że:
dla x ≥ 1
x + 3 − 4√x − 1 = (√x − 1 − 2)2
oraz
x + 8 − 6√x − 1 = (√x − 1 − 3)2
Stąd
√ x + 3 − 4√x − 1 + √ x + 8 − 6√x − 1 = 1
|√x − 1 − 2| + |(√x − 1 − 3)| = 1
Spróbuj dokończyć
10 lis 14:42
R>W1.6l: Na maturze nie ma ''uznają''
10 lis 14:47
meksyk: mój wynik to x∊<5;10>
10 lis 14:48
R>W1.6l: jak wsystko wyrażnie rozpiszesz, dasz dobrą odpowiedź i napiszesz ze uzywasz MAS to nie powinni
Ci punkta odjąc
tak mówi mój profesor ktory uczy juz drugie pokolenie...
10 lis 14:48