matis: mam probelm z zadaniem : Oblicz bład bezwzgledny i wzgledny, jaki popelniamy jesli ulamek okresowy 0,3(48) przyblizymy z dokladnoscia do 0,0001
Kylos90: Oblicz wartość wyrażenia sin x + cos x / 2sin x - 3cos x , wiedząc, że tg x = 2 i x∈(0,π/2)
kris: Wielomian W(x) określony jest wzorem: W(x)=x3-4x+1. Wyznacz wszystkie wartości x spełniające nierówność W(x+2) > W(x+4)
mm4: W ostrosłupie trójkątnym podstawą jest trójkąt równoramienny. W którym miejscu znajduje się spodek wysokości w takim ostrosłupie?
Króciutki: poszukuję "pumy" lub innej osoby ktora rozwiąże mi w miarę szybko zadanie z funkcji
Kylos90: Funkcja liniowa f określona jest wzorem f(x)=3x+b, dla x∈R. Wyznacz współczynnik b wiedząc, że f(x-2)=3x-5
Kylos90: Wyrażenie [b-2*(a4/3)2*(b-1)-1*a2/3/a*(√a)4]6 gdzie a i b >0 przedstaw w postaci iloczynu potęg o wykładnikach całkowitych. Sprawdź, czy wartość
Le5iu: MAM ZADANKO UKLAD ROWANAN Gdyby Aleksander wielki zmarł o 5 lat wcześniej, panował by 1/4 swojego życia;gdyby żył o
Kylos90: Wyrażenie: [b-2*
Marcin: Poziom: 2 gimnazjum Wyznacz wskazaną zamienną z równania.
Króciutki: Podaj dziedzinę i miejsce 0 w funkcji f:
wroblik100: Klasa ma 28 uczniów w tym 12 chłopców. Na ile sposobów mozna ustawić chłopców tej klasy a) w szeregu
Pomocy!!!: Podaj dziedzine i miejsce zerowe funkcji (nie wiem co to za "miejsce 0:(" 2x
matem: zapisz rownanie prostej prostopadlej do danej i przechodzacej przez podany obok punkt y=-1/2x-1 P=(1,0)
Agacia: a)6x3+5x2+16x+5=6x3+2x2+....x2+....x+x+5 b)5x4-9x3+x2+3x=5x4-4x3-3x2+....x3+....x2+3x
wroblik100: proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
Ula: Oblicz długość okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym ABC, w którym przyprostokątna BC ma 24cm i cos kąta α = 5/13. Wynik podaj z dokładnością do 0,1cm.
Andrzej: W trapezie , którego podstawy mają długość 10 cm i 4 cm, miary kątów przy dłuższej podstawie wynoszą 45 stopni i 30 stopni. Oblicz pole tego trapezu.
Aga.....: gruszki i sliwki kosztuja tyle samo. jezeli gruszki podrozeja o 8% a sliwki stanieja o 2% to o ile procent wiecej niz obecnie trzeba bedzie zaplacic za 2 kg gruszek i 3 kg sliwek
regi05: WYKAZ ZE WYRAZENIA (√2-1/√2+1)3 i (5√2-7)2 SA ROWNE.
regi05: UZASADNIJ ROWNOSC: 1) √11-6√2=3-√2
malwina: wykaż, że (1/cosα - 1/sinα)(sinα + cosα) = 1-tg2/ tgα
jessika: 3(x2-4x+4)< (x+3)(x-3)+2(x2-x+4)
Judytka: |x2-4|+|x2-5|=1
Moniiisia: Ja z fizyką polecę bo widziałam że niektórzy tu też fizyczne podają. a więc proszę o pomoc w rozwikłaniu tego: co znaczy, że coś jest wprost proporcjonalne, a co, że
kocham matme: "pomyśl sobie jakąs liczbę dodatnią,oblicz jej kwadrat, do któreo dodaj potrojoną pomyślaną liczbę otrzymany wynik podziel przez liczbe pomyślaną , a potem pomnóż przez
Matm@: Proszę serdecznie o "rozbicie" zadanka na małe kroczki jaak mam obliczyc ten kąt AKC, gdyż mi nie wychodzi.
kocham matme: Fabryka produkowała 500 samochodów miesięcznie.W lutym i marcu produkcja spadła o ten sam procent w stosunku do poprzedniego miesiąca.wiedząc ze w marcu wyprodukowano 405
Sara: nasz wzó funkcj ikwadratowej f w postaci ogólnej, wiedząc, że: a) f(1) =-7, f(-1) = -5 a=1
kocham matme: ile boków ma wielokąt wypukły,w którym liczba boków jest równa liczbie przekątnych?
Ulti: W trapezie , którego podstawy mają długość 10 cm i 4 cm, miary kątów przy dłuższej podstawie wynoszą 45 stopni i 35 stopni. Oblicz pole tego trapezu.
luki: kurcze mam jeszcze z jednym problem prosze pomóżcie (9x3-18x2-4x+1):(3x+1)
kocham matme: suma kwadratów trzech kolejnych liczb nieparzystych wynosi 155.wyznacz te liczby/
alicja: Do turnieju siatkówki zgłosiły sie reprezentacje wszystkich klas pierwszych penwego liceum.Każda klasa ma zagrać z każdą z pozostałych jendego seta.Wszystkich meczów
kocham matme: Ile boków ma wielokąt wypukły,w którym liczba przekątnych jest o 177 większa od liczby jego boków.?
luki: prosze o pomoc wie moze jak sie dzieli ten wielomian (-4x4+12x3-5x2+17x-6):(x-3)
Stasiek: Cenę towaru obniżono o 25%, a następnie nową cenę o 20%. Po 2 obniżkach cena towaru wynosi 6zł. Oblicz cenę towaru przed obniżkami i podaj ile procent zmniejszyła się cena
Stasiek: Dluzszy bok prostakata skrocono a krotszy wydłuzono o x procent. W wyniku tego, pole prostokata zmniejszyło sie o 4%. O ile procent zmieniono długosc bokow.
Stasiek: Zbyszek i Natalka mają razem 200zł oszczędności, gdyby oszczędności Zbyszka zmalały o 30%, a Natalki wzrosły o 30% wówczas Natalka miała by 20zł więcej niż Zbyszek. Ile
wrrrrrrrrr: Stożek którego przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym wpisano kulę. Oblicz
cukierek: Jeden z pierwiazstków wielomianu trzeciego stopnia o współczynniku 1 przy największej potędze zmiennej jest liczbą dodatnia, drugi jest liczbą do niej przeciewną, a trzeci
Anna: Jeżeli w pewnej liczbie pięciocyfrowej dopiszemy jedynkę z lewej strony, to otrzymamy liczbę sześciocyfrową. Jeżeli zaś jedynke dopiszemy z prawej strony tej liczby, to
Ola: W trójkąt równoramienny ABC ( AB=32, AC=BC=20 ) wpisujemy prostokąt tak, że jeden bok prostokąta zawiera się w boku AB a dwa pozostałe wierzchołki leżą na ramionach trójkąta.
Ania: aKąt nachylenia krawedzi bocznej do płaszczyzny podstawy w ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym wynosi 30 stopni. Wiedząc że h=8 obl. jakim procentem Pc jest Pb.
Marta: Marta: Pomocy Działkę budowlaną w kształcie trapezu o bokach długości 50m, 25m, 20m i 25m podzielono
Marta: Aga: Pomocy Podłoga pokoju Agnieszki, mieszkającej w słynnym gdańskim falowcu, ma kształt trapezu
Marta: Majka: Wskaż zdania prawdziwe: 1. Każdy romb o wszystkich kątach równych jest kwadratem.
jessika: x(x+4)≥(x+1)(x+2)
Marta: Marta: Pan Kowalski miał działkę w kształcie kwadratu o boku 20m. Kupił ozdobny drewniany płot
ewelinay: 7.107 Wykaż, że liczby 2+√3 , 2+√3 1
ewelinay: 7.106
Sławek: Pomóżcie prosze.. Jak rozwiązać takie dzielenie wielomianu:
MARCUS: W trapezie rownoramiennym przekatne sa do siebie prostopadle i dziela sie w stosunku 3:4. Wysokosc ma 21 cm . Obliz pole tego trapezu.
MARCUS: Pole powierzchni szescianu wynosi 72cm2. Oblicz pole powierzchni i objetosc szescianu podobnego do niego w skali 2,5
Marta: Pomocy Działkę budowlaną w kształcie trapezu o bokach długości 50m, 25m, 20m i 25m podzielono
Olka: Czy ktoś mógłby pomóc :: Otwór o średnicy 0,5m powiększono wiertłem o średnicy 1cm. O ile procent zwiększyła się
Olka: Pomocy: Drzewo o wysokości 9m rzuca cień o długości 6m. Oblicz wysokość masztu, jeśli w tym samym czasie cień masztu ma długość 12m
Marta: Pan Kowalski miał działkę w kształcie kwadratu o boku 20m. Kupił ozdobny drewniany płot na jej ogrodzenie. W tym samym czasie otrzymał propozycję zamiany swojej działki na
Aga: Podłoga pokoju Agnieszki, mieszkającej w słynnym gdańskim falowcu, ma kształt trapezu prostokątnego, którego ramiona mają dlugośc 4m i 5m. Oblicz dugości pozostałych boków i
Majka: Wskaż zdania prawdziwe: 1. Każdy romb o wszystkich kątach równych jest kwadratem.
Agunia: Oblicz wartosci pozostalych funkcji trygonometrycznych kata α, wiedzac, ze cosα=4/5 i 0<α<90.
czaki: Dane są liczby a i b. Wyznacz a-b. a+b, ab, a/b, b/a, a2
Agunia: W trójkącie rownoramiennym dana jest dlugość podstawy a=5cm i miara kąta przy podstawie α=30. Wyznacz długosci pozostalych bokow trojkata, miary katow oraz pole tego trojkata.
Daroos: cosx-cos3x=sinx-sin3x
Szron: W trójkącie prostokątnym dane są kąt α=300, a=6cm oblicz długość boku b.
mm4: Jedno pytanie. W ostrosłupie trójkątnym podstawą jest trójkąt równoramienny. W którym miejscu znajduje się spodek wysokości w takim ostrosłupie?
drako: Mamy wyraz składający się z liter MATEMATYKA wrzucamy je wszystkie do woreczka a następnie losujemy jedna literę ze zwracaniem. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania