matem: zapisz rownanie prostej prostopadlej do danej i przechodzacej przez podany obok punkt
y=-1/2x-1 P=(1,0)
9 gru 21:01
Basia:
jeżeli dana prosta ma wspólczynnik kierunkowy a to prosta do niej prostopadła ma
współczynnik kierunkowy -1/a
no to jaki będzie miała ta, ktłórej równwnie masz napisać?
jeśli odpowiesz, podpowiem dalej
9 gru 22:49
matis: prosta jest prostopadla gdy a1 x a2 = -1
a wiec twoej a1 = -1/2
-1/2 x a2 = -1
a2 = 2 ⇒ y=2x+b
Przechodzi pzrez P = (1,0}
wiec f(1)= 0 ⇒ f(1) = 2 x 1 + b = 2 + b =>> 2+b = 0
b=-2
twoja prosta to y=2x-2
9 gru 23:14