Marta: Marta: Pomocy
Działkę budowlaną w kształcie trapezu o bokach długości 50m, 25m, 20m i 25m podzielono
linią równoległą do podstaw tak, że obwody każdej z nowo powstałych działek są równe.
Ile metrów bieżących siatki potrzeba do ogrodzenia obu działek (siatka między działkami
jest wspólna), jeżeli będą one miały furtki o szerokości 1,5m?
9 gru 15:30
Pakos:
Najlepiej jest to sobie narysować.
Bez rysunku.
x - długość boku "lewego-górnego" (po podzieleniu)
y - długość boku "lewego-dolnego" (po podzieleniu)
p - prosta równoległa do podstawy
x + y = 25 ⇒ x = 25-y
Obwody:
x + x + 20 + p = y + y + 50 + p ⇒ 2x + 20 = 2y + 50
2(25 - y) + 20 = 2y + 50 ⇒ 50 - 2y + 20 = 2y + 50
y = 5 ⇒ x = 20
obliczamy długość siatki:
1) 20 + 20 + 20 = 60 [bez długości p]
2) 5 + 50 + 5 = 60 [bez długosci p]
zatem potrzeba siatki o długości 60*2 + (p-3) [3 - bo są dwie furtki)
120 + p - 3 = potrzebna siatka.
p można obliczyć ze stosunku (z twierdzenia
talesa to wynika)
p/50 = 5/20 /*50
p = 1/4 * 50 = 12,5
zatem podsumowując
120 + 12,5 - 3 = 120 + 9,5 = 129,5 metra.
10 gru 00:35
Pakos:
================
!.html">oczywiście błąd
!
powinno być, ze stosunku
p/50 = 5/
25
p = 1/5 * 50 = 10
zatem podsumowując
120 + 10 - 3 = 127 metra
10 gru 00:37
Andrzej: Pakos mógłbyś pomóc w moim zadaniu? Bo chyba nikogo już nie ma na stronie żeby pomógł o
tej porze
10 gru 00:53