Ula: Oblicz długość okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym ABC, w którym przyprostokątna
BC ma 24cm i cos kąta α = 5/13. Wynik podaj z dokładnością do 0,1cm.
9 gru 20:22
marycha: a przy którym wierzchołku znajduje się kąt α?
9 gru 20:30
Ula: cos kąta CAB = 5/15 Sory zapomniałam napisać
9 gru 20:37
marycha: 5/13 czy 5/15?
9 gru 20:45
Ula: 5/13 tak jak napisałam już jest wsio ok

wiesz jak to zrobić?
9 gru 20:50
Ula: halo
9 gru 21:11
marycha: |AB|=b |AC|=c a=24
b=(5/13)c
242+b2=c2
c2-b2=576
c2-(25/169)c2=576
(144/169)c2=576
c2=676
c=26 to jest średnica,a promień 13
L=2πr
L=2*3,14*13
L=81,6
9 gru 21:25