MARCUS: W trapezie rownoramiennym przekatne sa do siebie prostopadle i dziela sie w stosunku 3:4.
Wysokosc ma 21 cm . Obliz pole tego trapezu.
9 gru 13:47
gaga:
Narysuj ten trapez będzie Ci łatwiej widzieć
zależnościo których mowa w zad.
oznacz go ABCD i punkt przecięcis przekatnycg przez E
narysuj wysokość h przez punkt E do dolnej podstawy i tam zaznacz punkt F
a na górnej podst. punkt G
wysokość ta też dzieli się w stosunku 3:4 czyli
IEFI= 4/7*21 = 12 cm IEGI= 3/7*21= 9 cm
w trójkacie prostok. ABE z tw. Pitagorasa obliczymy
a2= (4/7*d)2 +(4/7*d)2
a2 = 32/49*d2 to a= (4/7)*√2*d
podobnie w trójkacie CED obliczymy b
b2 =( 3/7d)2 +(3/7*d)2 b2= 18/49*d2 to b = (3/7)*√2*d
w trójkacie prostokątnym ABE z tw. Pitagorasa obliczymy
trzeba wyliczyć d
(1/2a)2 +122= (4/7*d)2 za 1/2*a = (2/7)*√2*d
8/49*d2 +144= 16/49*d2
8/49*d2= 144 to d2= 144*49/8 to d= 21*√2 cm
to
a= 4/7*√2*21*√2 = 4*3*2= 24 cm
b=3/7*√2*21*√2= 3*3*2= 18 cm
Pole a +b 24 +18
P= ----------- * h to P= ---------- * 21
2 2
to P= 21*21 = 441 cm2
9 gru 14:51
Marcus: Gaga dzieki Ci wielkie

!
9 gru 15:41
9 gru 15:42