kocham matme: Ile boków ma wielokąt wypukły,w którym liczba przekątnych jest o 177 większa od liczby
jego boków.?
9 gru 17:41
Basia:
a pamietasz wzór na liczbę przekatnych n-kata?
n(n-3)/2=n+177
i rozwiązujesz równanie kwadratowe, pamietając, że n∈N i n≥3 (inaczej zadanie i wzory nie
mają sensu)
9 gru 17:56
Dj:
n nie wyjdzie naturalne

! złe dane w zad
9 gru 18:05
Basia:
albo zadanie nie ma rozwiązania; bywają takie w gimnazjum; należy wtedy odpowiedzieć nie
ma takiego wielokąta
9 gru 18:12
kocham matme: powinno wyjść 18
9 gru 18:15
Dj: Można i tak , jak takie dane :
9 gru 18:15
Dj: Nie moze wyjśc n= 18
bo (18*15)/2 = 135 a 18 +177 = 195
9 gru 18:19
Basia:
w osiemnastokącie liczba przekątnych wynosi 135
135-18=117
sądzę, że albo źle przepisałeś, albo błąd jest w treści
to miało być 117 nie 177
9 gru 20:45