Olka: Czy ktoś mógłby pomóc

::
Otwór o średnicy 0,5m powiększono wiertłem o średnicy 1cm. O ile procent zwiększyła się
powierzchnia tego otworu, a o ile procent wzrósł obwód tego otworu?
9 gru 13:19
stolarz:
Chyba o śr. 0,5 cm , bo wiertło by sie utopiło

9 gru 13:47
gaga:
Pole pierwszego otworu
P1 = πr12 r1= 0,25 cm
P1= 0,0625 π
P2= πr22 r2= 0,5 cm
P2= 0,25π
P2 -P1= 0,25π - 0,0625π= 0,1875π
(0,1857 / 0,0625 ) *100%= 300%
podobnie obwód
Ob1= 2πr1 = 0,5π Ob2=2πr2= π
π - 0,5π= 0,5π
(0,5π /0,5π)*100%= 100%
Odp; pole zwiekszy się o 300% a obwód o 100%
9 gru 15:07
Marta: hej dzięki ale tu jest otwór w metrach a wiertło w centymetrach


i co z tym
10 gru 09:38