wrrrrrrrrr: Stożek którego przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym wpisano kulę. Oblicz
a) stosunek objętości obu brył
b) stosunek pól powierzchni
9 gru 16:22
Dj Kichawa : zadanie bajka na mature

ale pewnie takich prostych nie beda dawac
9 gru 16:50
gaga:
R = (2/3)*hΔ hΔ=(a/2)*√3 to a= R*√3 to hΔ= (3/2)*R
Vk=( 4/3)*π*R3
Vst=(1/3)*π*(a/2)2*hΔ
podstawić i obliczyc Vk / Vst pole podobnie bo tworząca l = a
9 gru 17:26
wrrrrrrrrr: dlaczego l=a
9 gru 20:03
wrrrrrrrrr: a no tak
9 gru 20:09
gaga: Bo trójkąt jest równoboczny

czyli tworząca stożka = a
9 gru 20:11