czaki: Dane są liczby a i b. Wyznacz a-b. a+b, ab, a/b, b/a, a2
a) a=3-2√3 b=√6+9
b) a=7+√11 b=√11
9 gru 12:48
gaga:
1a) a+b= 12 -2
√3+
√6
a -b = - 6 -2
√3-
√6
a*b= 3
√6 +27 -2
√18 -18
√3 = 27+3
√6 -2*3
√2 -18
√3=
= 27 +3
√6 -6
√2 -18
√3
(3-2
√3)(
√6-9) 18
√3 +3
√6 -6
√2 -27
a/b= ---------------------- = ---------------------------- =
(
√6+9)(
√6 -9) 6 - 81
3(6
√3 +
√6-2
√2 -9)
= ---------------------------- = -1/25*(6
√3 +
√6 -2
√2 - 9)
- 75
b/a -- podobnie
a
2 = (3 -2
√3)
2 = 9 -2*3*2*
√3 +4*3= 21 - 12
√3
zad2b) policz sam jest łatwe
9 gru 13:37
czaki: dzięki bardzo za pomoc
10 gru 16:59
gaga: OK

polecam sie na przyszłość
10 gru 17:08