regi05: UZASADNIJ ROWNOSC:
1) √11-6√2=3-√2
2) √196/22+12√2=3√2-2
9 gru 19:44
Dariusz: Podnies obustronnie do kwadratu, poskracaj i wyjdzie
9 gru 19:58
Mycha: podnies obustronnie do kwadratu
9 gru 19:58
gaga:
(3-
√2)
2= 9-6
√2 +2 = 11 -6
√2
więc
L=
√(3-√2)2= 3-
√2
P= 3-
√2
L = P i tyle
9 gru 20:09
regi05: w drugim jakos mi nie wychodzi...

pomozecie?
9 gru 20:42
gaga: Podnosimy do kwadratu obydwie str.
196/22 +12
√2 = 9*2 -12
√2 +4
8 i 10/11 +12
√2 ≠ 22 -12
√2 czyli nie jest równe
9 gru 20:51
Mycha:
pewnie regi05 zapomnial nawiasu i bedzie to tak:
196/(22 +12√2)=196(22-12√2)/196=22-12√2
9 gru 21:19