Króciutki: poszukuję "pumy" lub innej osoby ktora rozwiąże mi w miarę szybko zadanie z funkcji
9 gru 22:24
Króciutki: x + 3
f(x) = -------
x2 - 9
x
f(x)= ------
x2 + 16
Znajdzie się taka osoba?
9 gru 22:25
Basia:
jakie?
9 gru 22:25
Basia:
ale co z tymi funkcjami trzeba zrobić? mozna je różniczkować, całkować, rysować itd.
9 gru 22:26
Króciutki: x + 3
f(x) = -------
x2 - 9
x
f(x)= ------
x2 + 16
Podaj dziedzinę i miejsce 0 funkcji f.
9 gru 22:28
Króciutki: na poziomie 1 technikum
9 gru 22:28
Dj Kichawa : ta pierwsza to zwykła funkcja homograficzna ktora wyglada tak
1
f(x)=-----------
x-3 oczywiście nie mowie ze trzeba sobie dziedzinę wyznaczyć
bo to każdy wie
9 gru 22:30
Basia:
1. x2-9#0
(x-3)(x+3)#0
x#-3 i x#3
D=R-{-3;3}
f(x)=(x+3)/[(x-3)(x+3)]=1/(x-3)
1#0
czyli funkcja nie ma miejsca zerowego
2. D=R bo x2+16 nigdy nie jest zerem
ułamek = 0 ⇔ licznik=0
x=0
i to jest miejsce zerowe
9 gru 22:30
Króciutki: sorka wylalem 2 razy to samo
9 gru 22:31
Dj Kichawa : Pierwsza Df X∈R\{-3,3} miejsca zerowego nie ma
druga Df X∈R\{-4,4} miejsce zerowe x0=0
9 gru 22:32
Króciutki: jeszcze jeden przyklad mam
√x
f(x) = -----
x-3
9 gru 22:32
Dj Kichawa : aha fakt mój blad w drugim całe R
9 gru 22:33
Dj Kichawa : x≥0
x≠3
x0=0
9 gru 22:34
Basia:
nie przejmuj się Dj; tu każdy po jakimś czasie przestaje widzieć "oczywiste oczywistości"
9 gru 22:35
Króciutki: dzieki wam
9 gru 22:36
puma: Nooo spóźniłam sie

ale jak nie puma to Basia to Mycha
to gaga

lub Dj Kichawa i zawsze ktoś pomoze

9 gru 22:39
Króciutki: dzieki

za checi
9 gru 22:41
puma: Ok

do nastepnego razu
9 gru 22:43