Le5iu: MAM ZADANKO UKLAD ROWANAN
Gdyby Aleksander wielki zmarł o 5 lat wcześniej, panował by 1/4 swojego życia;gdyby żył o
9 lat dłużej,panowałby połowę swojego życia. Ile lat żył i ile lat panowal Aleksander
wielki

Prosze o podanie układu równań.
9 gru 21:30
xpt: Proszę bardzo - oto układ równań:
x - 5 = 1/4
x + 9 = 1/2
przez x oznaczyłem długość życia Aleksandra Wielkiego.
9 gru 21:46
Le5iu: ok a gdzie ile panowal

sa dwie niewiadome
9 gru 21:47
Dj Kichawa : prze chu to jak będziesz miał długość zycia to chyba potrafisz odejmować
9 gru 22:08
Mycha: x - 5 = 4(y-5)
x + 9 = 2(y+9)
9 gru 22:29
Le5iu: dzieki mycha
10 gru 23:19