Stasiek: Zbyszek i Natalka mają razem 200zł oszczędności, gdyby oszczędności Zbyszka zmalały o
30%, a Natalki wzrosły o 30% wówczas Natalka miała by 20zł więcej niż Zbyszek. Ile
oszczędności ma Zbyszek, a ile Natalka ?
9 gru 17:17
Basia:
x - oszczędności Zbyszka
y - oszczędności Natalki
x+y=200
------------------------
x-30%x=x-0,3x=0,7x
y+30%y=y+0,3y=1,3y
1,3y=0,7x+20
---------------------------------
podkreslone równania tworzą układ który trzeba rozwiązać; powodzenia
9 gru 17:39
Stasiek: Dzięki
9 gru 18:04