regi05: WYKAZ ZE WYRAZENIA (√2-1/√2+1)3 i (5√2-7)2 SA ROWNE.
9 gru 19:46
:PP: współczuje...duzo liczenia
9 gru 19:57
gaga:
Najpierw usuniemy niewymiernośc z mianownika
(
√2 -1)(
√2-1) 2-2
√2 +1
-----------------------= -------------= 3-2
√2
(
√2+1)(p{2-1) 2-1
teraz podniesiemy to wyraz . do potegi trzeciej
(3-2
√2)
3 = 27 -3*9*2
√2 +3*3*8 - 8*2
√2 = 99 -70
√2
teraz (5
√2-7)
2 = 50 -70
√2 +49 = 99 -70
√2
zatem sa równe
9 gru 20:24
gaga: Co tu współczuć


wszystko da się zrobić jak chęci są
9 gru 20:26