Aga: Podłoga pokoju Agnieszki, mieszkającej w słynnym gdańskim falowcu, ma kształt trapezu
prostokątnego, którego ramiona mają dlugośc 4m i 5m. Oblicz dugości pozostałych boków i
powierzchnię podłogi, wiedząc że obwód podłogi jest równy 17m.
9 gru 13:08
Basia:
a, b - podstawy trapezu; b dłuższa
a+b+9=17
a+b=8
---------------------
dorysuj wysokość
z trójkata który w ten sposób powstał:
(b-a)2=52-42=25-16=9
b-a=3
-a+b=3
------------------------
2b=11
b=5,5
a=2,5
P=[(5,5+2,5)/2]*4=4*4=16
10 gru 02:16
H U J C I W DUPE: ∑∑∑∑∑∑
10 gru 13:26