Moniiisia: Ja z fizyką polecę bo widziałam że niektórzy tu też fizyczne podają. a więc proszę o
pomoc w rozwikłaniu tego: co znaczy, że coś jest wprost proporcjonalne, a co, że
odwrotnie proporcjonalne. ?
9 gru 19:22
Dj Kichawa : Heh
9 gru 19:26
Moniiisia: co znaczy ten uśmiech

?
9 gru 19:27
Dj Kichawa : NO bo to znaczy ze coś jest wprost proporcjonalne i zmienia się jednakowo proporcjonalnie
do danej jednostki albo nie ale nie wiem po co ci takie rzeczy wiedzieć
9 gru 19:31
Moniiisia: po to gdyż nasza pani na sprawdzianie daje nam takowe pojęcia.
9 gru 19:33
b.: a(x) jest wprost proporcjonalne do b(x) znaczy a(x)= c*b(x) dla pewnego c
np. droga przebyta w ruchu jednostajnym jest wprost proporcjonalna do czasu:
S(t) = v*t
a jest odwrotnie proporcjonalne do b znaczy a= c/b dla pewnego c
np. czas potrzebny (w ruchu jednost) do przebycia ustalonej drogi S jest odwrotnie
proporcjonalny do predkosci:
t(v) = S/v [t(v), bo rozważamy czas ruchu jako funkcję prędkości]
9 gru 21:26