Daroos: cosx-cos3x=sinx-sin3x
Możecie mi pomóc z tym zdaniem? Bardzo Was prosze...
9 gru 12:11
Dariusz: cosx - 4cos3 x + 3 cosx = sinx - 3sinx + 4sin3 x
4cosx - 4cos3 x = -2sinx + 4sin3 x
2cosx - 2cos3 x = 2sin3 x - sinx
2cosx(1-cos2 x)= 2sin3 x - sinx
2cosx(sin2 x) = 2sin3 x - sinx
2cosxsin2x = 2sin3 x - sinx
Zalozenie: sinx ≠ 0
2cosxsinx = 2sin2 x - 1
2cosxsinx = sin2 x + 1 - cos2x - 1
2cosxsinx = sin2 x - cos2x
2cosxsinx = 1 - cos2x - cos2x
2cosxsinx + 2cos2x = 1
cosxsinx + cos2x = 1/2
cosx(sinx+cosx)=1/2
Powiem Ci szczerze, nie znam sie na tym ale mozna by sprobowac zauwazyc, ze wykres
funkcji cosx jest przesunietym wykresem sinx o pewien wektor i jakos to podstawic, ale
jak juz powiedzialem nie znam sie;
Dla sinx=0 latwo wszystko zrobic
9 gru 19:25
Domi: (1+sinα)(1−sinα)+sin2
12 wrz 16:22
Bogdan:
cosx − cos3x = sinx − sin3x
Korzystamy z:
| | α+β | | β−α | | α−β | | α+β | |
cosα − cosβ = 2sin |
| sin |
| oraz sinα − sinβ = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2sin2x sinx = 2sin(−x) cos2x ⇒ 2sin2x sinx + 2sinx cos2x = 0 ⇒ 2sinx(sin2x + cos2x) = 0
sinx = 0 ⇒ x = k*π
lub
| | π | |
sin2x = −cos2x ⇒ cos( |
| − 2x) = cos(π − 2x) |
| | 2 | |
| π | |
| − 2x = π − 2x + k*2π sprzeczność |
| 2 | |
lub
| π | | 3 | | 3 | | π | |
| − 2x = −π + 2x + k*2π ⇒ 4x = |
| π − k*2π ⇒ x = |
| π − k* |
| |
| 2 | | 2 | | 8 | | 2 | |
| | 3 | | π | |
Odp.: x = k*π lub |
| π − k* |
| |
| | 8 | | 2 | |
12 wrz 16:51
PW: Bogdanie, coś chyba nie tak.
Równość
sin2x = −cos2x
ma pierwiastki. Nie wdając się w dyskusję kiedy można podzielić, podzielmy:
tg2x = −1
ma pierwiastki. A podzielić można, bo x, dla których cos2x=0 nie są pierwiastkami (sin2x jest
dla nich różny od 0).
13 wrz 22:56
Bogdan:
a co konkretnie nie tak?
Skorzystałem z zależności:
| | π | |
sinα = cos( |
| − α) oraz −cosα = cos(π − α) |
| | 2 | |
13 wrz 23:05
PW: Ale z równości typu cosβ = cosγ wyciągnąłeś wniosek, że β = γ + 2kπ, a to nie wszystkie
możliwości (cosinus przyjmuje tę samą wartość na przedziale o długości 2π w dwóch punktach
dziedziny z nielicznymi wyjątkami oczywiście).
14 wrz 03:00
Bogdan:

Skorzystałem z:
cosβ = cosγ ⇒ β = γ + k*2π lub β = −γ + k*2π
U mnie:
2sinx(sin2x + cos2x) = 0
sinx = 0 ⇒ x = k*π
lub
sin2x = −cos2x
| | π | | π | |
cos( |
| − 2x) = cos(π − 2x), tu β = |
| − 2x oraz γ = π − 2x |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
β = γ + k*2π ⇒ |
| − 2x = π − 2x + k*2π ⇒ |
| = π + k*2π sprzeczność |
| | 2 | | 2 | |
lub
| | π | | 3 | |
β = −γ + k*2π ⇒ |
| − 2x = −π + 2x + k*2π ⇒ 4x = |
| π − k*2π |
| | 2 | | 2 | |
k∊C
Rysunek przedstawia wykres funkcji f(x) = cosx − cos3x − sinx + sin3x.
Kropki zielone i niebieskie są miejscami zerowymi tej funkcji i jednocześnie
pokazują na osi rozwiązania równania cosx − cos3x = sinx − sin3x
| | 3 | | 1 | |
Odp.: x = k*π (zielone kropki) lub x = |
| π − k* |
| π (niebieskie kropki) |
| | 8 | | 2 | |
Uważam, że wszystko jest dobrze. Widać na rysunku, że żadne rozwiązanie równania
cosx − cos3x = sinx − sin3x nie jest pominięte (wystarczy wziąć jakieś wartości k∊C).
Jeśli jednak
PW podtrzymujesz swoje zdanie, że coś jest nie tak, to pokaż swoje
rozwiązanie.
14 wrz 11:53
PW: Bogdanie, wybacz niesłuszną krytykę. Widocznie nie przewinąłem ekranu dostatecznie i nie
widziałem dalszego "lub"! a od razu napisałem, że mi się nie podoba.
A swoją drogą − tak dla ucznia − rozwiązanie z podzieleniem przez cos2x jest strawniejsze
(tangens jest różnowartościowy na całej "podstawowej dziedzinie" i nie ma kłopotu z liczbą
pierwiastków. Chyba przeciętny, nawet zdolny uczeń nie wpadnie na to
| | π | |
cos( |
| −2x) = cos(π−2x). |
| | 2 | |
Jestem pod wrażeniem dobrej roboty (rysunek)!
14 wrz 14:01
Bogdan:
Dziękuję
PW. Pokazuję na forum różne sposoby rozwiązywania zadań, nawet takie, które
są obce dla przeciętnego ucznia, po to, by taki uczeń mógł poszerzyć swoją wiedzę.
Pozdrawiam.
14 wrz 14:12
tosia: (1+sin x)*(1/cos x −tg x =cos x
17 paź 19:24