Sławek: Pomóżcie prosze.. Jak rozwiązać takie dzielenie wielomianu:
Wielomian W podziel przez dwumian x + 3, gdy: W(x)=x3+4x2+x-6
9 gru 14:55
ewelinay: x3+4x2+x-6 : x+3= x2+x+2
-x3-3x
---------
= x2+x
-x2-3x
----------
= 2x-6
-2x-6
---------
= -12
Niech ktos sprawdzi
9 gru 15:05
gaga:
żle

!
( x
3 +4x
2 +x - 6) : (x+3)= x
2+x -2
- x
3 -3x
2
----------------
= + x
2 +x
- x
2 - 3x
-------------
= - 2x - 6
+2x +6
-----------
= = bez reszty
sprawdź przez mnożenie:

(x
2 +x -2)(x+3)
9 gru 15:14
gaga:
Nie rozwiązać

tylko wykonać dzielenie

9 gru 15:15
%3Cpre%3E%3Cb%3Eewelinay%3A%3C%2Fb%3E%20a%20faktycznie%20heh%20no%20bo%20tam%20jest%20x%20-%203x%0Aslepa%20jestem%20dobrze%20ze%20sprawdzilas%0A%3C%2Fpre%3E
9 gru 15:16
ewelinay: a faktycznie heh no bo tam jest x - 3x
slepa jestem dobrze ze sprawdzilas
9 gru 15:16
Sławek: Dziękuje Wam
9 gru 15:52