Anna: Jeżeli w pewnej liczbie pięciocyfrowej dopiszemy jedynkę z lewej strony, to otrzymamy
liczbę sześciocyfrową. Jeżeli zaś jedynke dopiszemy z prawej strony tej liczby, to
otrzymamy liczbę sześciocyfrową, która jest trzykrotnie większa od poprzednio otrzymanej
liczby sześciocyfrowej. Znajdź tę liczbę pięciocyfrową.
9 gru 16:13
Basia:
liczba wyjściowa to:
l0=104x4+103x3+102x2+101x1+x0
po dopisaniu jedynki po lewej dostaniemy
l1=105+104x4+103x3+102x2+101x1+x0=105+l0
po dopisaniu jedynki po prawej dostaniemy
l2=105x4+104x3+103x2+102x1+101x0+1=10l0+1
czyli 10l0+1=3(105+l0)
10l0+1=3*105+3l0
7l0=3*105-1
l0=(3*105-1)/7
wyliczać chyba tego nie trzeba
9 gru 17:27