matematykaszkolna.pl
Marcin: Poziom: 2 gimnazjum emotikonka Wyznacz wskazaną zamienną z równania. W*m xy a) F = M *-------- b) t*x + k*y = 2 c) s = ab + ------ r 2 1 m + n 2x + 2y d) ---- = ------------ e) m= -------- f) E = J(R +r) W 2 3 Dzisiaj to braliśmy na lekcji i pani nam to zadała a nie nie było i nie wiem jak to rozwiązać emotikonka Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania emotikonka
9 gru 21:20
zosia: Marcin nie napisałes którą zmienna trzeba wyliczyć emotikonka napisz to Ci pomogę
9 gru 21:22
Marcin: *wyznacz kazda zamienna ze wzoru emotikonka
9 gru 21:30
Marcin: Wyznacz zamienna z rownania. a+b 1/ ---------- - 1 = a a = ? 2 x - y x + y 2/ -------- + ------ = 0 y = ? 2 3 1 2 3/ ------ = ------- x = ? x y 1 1 1 4/ ---- = --- + ---- x=? x 2 y
9 gru 21:36
Marcin: moglibyscie zrobic mi takie zadaniaemotikonka emotikonka bardzo was prosze to na jutroemotikonka
9 gru 21:36
Pomocy!!!: Pomoże mi ktośemotikonka
9 gru 21:44
Pomocy!!!: mam podac dziedzine funkcji i miejsce zerowe x+2 --------- x2 - 4
9 gru 21:46
Marcin: poczekaj "Pomocy!" mam nadzieje ze najpierw ktos rozwiaze moj problem emotikonka
9 gru 21:46
xpt: Dziedzina funkcji: mianownik nie może być zerem więc z dziedziny musisz wykluczyć wynik x spełniające takie równanie x2-4=0 (wyjdzie ±2) wartosć pod pierwiastkiem nie może być mniejsza od zera więc masz kolejne iksy które nie są w dziedzinie( x+2>0 ) Miejsce zerowe obliczasz przyrównując wartość tego ułamka do zera. PS. następnym razem utwórz nowy temat.
9 gru 21:50
xpt: Ehh - i wlasnie dlatego robi sie osobne tematy - nie zauwazylem, ze problem marcina nie jest rozwiazany. Zaraz coś wykmbinuję emotikonka
9 gru 21:51
Marcin: xpt a nie umiesz zrobic moze mojego zadankaemotikonka Czy ktokolwiek moglby mi pomocemotikonka bylbym wdzieczny emotikonka
9 gru 21:52
Marcin: dziekuje ci emotikonka z gory
9 gru 21:53
xpt: 1/ (a+b) / 2 -1 = a -> mnożysz wszystko razy 2 a+b -2 = 2a ->przenosisz a na prawą stronę i zamieniasz stronami (albo na lewą i mnożysz razy (-1) - to to samo) Rozwiązanie to: a = b-2 2/ mnożysz wszystko razy 6 i przenosisz tak, żeby wyznaczyć y 3/ mnożysz "na krzyż" czyli licznik jednego ułamka razy mianownik drugiego ułamka Jeśli nie wiesz o co chodzi to pomnóż wszytko razy x, a potem wszystko razy y 4/ pomnóż kazdy ułamek razy 2xy Jeśli będziesz nadal miał problemy (bo nie chcę Ci wszystkiego liczyć, Ty masz to zrozumieć, żeby potem 1 na sprawdzianie nie dostać emotikonka ) to napisz. Spróbuję inaczejk wyjaśnić.
9 gru 21:57
Mycha: Marcin poparz... musisz to rozumiec. jezeli masz dzielenie to musisz pomnozyc razy ta liczbe, mnozenie to podzielic, dodawanie- odjac, odejmowanie dodac, pierwiastkowanie- spotegowac, potegowanie- spierwiastkowac i "dobierasz" sie do tej liczby. pisz rozwiazania- tak jak myslisz, my bedziemy sprawdzac
9 gru 22:05
Marcin: nic nie rozumiem
9 gru 22:07
gaga: 1/ mnożysz obydwie str. przez 2 a+b - 2= 2a czyli -a = 2-b to a = b- 2 2/ obydwie str. przez 6 3(x-y) +2(x+y)=0 3x-3y +2x+2y=0 5x = y y = 5x 3/mnożysz po przekatnej y = 2x to x= y/2 4/ obydwie str. przez 2xy 2y= xy +2x 2y = X(y +2) 2y x = ------- y +2 y ≠ - 2
9 gru 22:08
Marcin: mozecie mi rozwiazac to zadanie? ja tego nie umiem zostalo mi 10 minut na necie bo musze kompa wylanczacemotikonka niech mi to ktos rozwiaze bo jutro dostane ! emotikonka
9 gru 22:08
Krejzol: nio gaga Ci już rozwiazałaemotikonka
9 gru 22:09
Marcin: jedno zadanie emotikonka Jeszcze to wyzej zostalo emotikonka Poziom: 2 gimnazjum Wyznacz wskazaną zamienną z równania. W*m xy a) F = M *-------- b) t*x + k*y = 2 c) s = ab + ------ r 2 1 m + n 2x + 2y d) ---- = ------------ e) m= -------- f) E = J(R +r) W 2 3
9 gru 22:13
Mycha: W*m a) F = M *-------- r wyliczmy M dzielimy przez W*m i mnozymy przez r czyli ogolnie mnozymy przez ulamek r ---- zgadza sieemotikonka mnozymy obustronnie czyli mamy tak jakby: Wm r Wm r F*-----=M*------*----- Wm r Wm po prawej stronie nam sie skraca i ogolnie zostaje: r F*-----=M Wm i mamy obliczona zmienna M. zgadzasz sieemotikonka sprobuj wyliczyc np. W
9 gru 22:13
gaga: Dobrze Marcin tylko napisz którą zmienna trzeba wyliczyc napisz przy kazdym tak jak w poprzednim zad. i pomoge CI
9 gru 22:14
Marcin: wszystkie "Wyznacz KAŻDĄ zamienną ze wzoru" To nie wiem o co biegaemotikonka
9 gru 22:16
gaga: Moment emotikonka Już Ci piszę emotikonka
9 gru 22:18
Marcin: emotikonka Mam nadzieje emotikonka
9 gru 22:20
Marcin: skad ja mam mycha wiedziec jak sie to robi? Zacznijmy od tego ze wlasnie dzis dostalem pale z rownan algebry itp. Nie mam pojecia ani zielonego ani bladego jak to zrobic:(
9 gru 22:22
gaga: M*W*m Fr Fr a) Fr= M*W*m r= ---------- M= --------- W= ------- Fr F W*m M*m m= ------------ M*w
9 gru 22:27
Mycha: Marcin chodzi o to zebys wlasnie to zrozumial. staralam Ci sie to wytlumaczyc krok po kroku. jezeli teraz to za Ciebie rozwiazemy to dostaniesz nastepna pale bo i tak nie bedziesz wiedzial o co chodzi
9 gru 22:31
gaga: b/ 2 -ky 2-ky 2 -tx 2 - tx t= ---------- x= --------- k= ------- y= -------- x t y k E E - Jr E - J r f/ y = ------- R= --------- r= --------- R + r J J Tylko Marcin chodzi o to ,że przepiszesz i nie bedziesz dalej umiał tego typu przekształceń obliczać emotikonka
9 gru 22:35
kkk: Taki przykład z równań kwadratowychemotka Pierwiastek z trzech i to podzielić na 2(x+4)2+2 >0 Mam nadzieje , że mi to rozwiążecie
23 kwi 17:38