Marcin: Poziom: 2 gimnazjum

Wyznacz wskazaną zamienną z równania.
W*m xy
a) F = M *-------- b) t*x + k*y = 2 c) s = ab + ------
r 2
1 m + n 2x + 2y
d) ---- = ------------ e) m= -------- f) E = J(R +r)
W 2 3
Dzisiaj to braliśmy na lekcji i pani nam to zadała a nie nie było i nie wiem jak to
rozwiązać

Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania
9 gru 21:20
zosia: Marcin nie napisałes którą zmienna trzeba wyliczyć

napisz to Ci pomogę
9 gru 21:22
Marcin: *wyznacz kazda zamienna ze wzoru
9 gru 21:30
Marcin: Wyznacz zamienna z rownania.
a+b
1/ ---------- - 1 = a a = ?
2
x - y x + y
2/ -------- + ------ = 0 y = ?
2 3
1 2
3/ ------ = ------- x = ?
x y
1 1 1
4/ ---- = --- + ---- x=?
x 2 y
9 gru 21:36
Marcin: moglibyscie zrobic mi takie zadania

bardzo was prosze to na jutro
9 gru 21:36
Pomocy!!!: Pomoże mi ktoś
9 gru 21:44
Pomocy!!!: mam podac dziedzine funkcji i miejsce zerowe
√x+2
---------
x2 - 4
9 gru 21:46
Marcin: poczekaj "Pomocy

!" mam nadzieje ze najpierw ktos rozwiaze moj problem
9 gru 21:46
xpt: Dziedzina funkcji:
mianownik nie może być zerem więc z dziedziny musisz wykluczyć wynik x spełniające takie
równanie
x2-4=0
(wyjdzie ±2)
wartosć pod pierwiastkiem nie może być mniejsza od zera więc masz kolejne iksy które nie
są w dziedzinie( x+2>0 )
Miejsce zerowe obliczasz przyrównując wartość tego ułamka do zera.
PS. następnym razem utwórz nowy temat.
9 gru 21:50
xpt: Ehh - i wlasnie dlatego robi sie osobne tematy - nie zauwazylem, ze problem marcina nie
jest rozwiazany. Zaraz coś wykmbinuję
9 gru 21:51
Marcin: xpt a nie umiesz zrobic moze mojego zadanka

Czy ktokolwiek moglby mi pomoc

bylbym
wdzieczny
9 gru 21:52
Marcin: 
dziekuje ci

z gory
9 gru 21:53
xpt: 1/
(a+b) / 2 -1 = a -> mnożysz wszystko razy 2
a+b -2 = 2a ->przenosisz a na prawą stronę i zamieniasz stronami (albo na lewą i
mnożysz razy (-1) - to to samo)
Rozwiązanie to: a = b-2
2/
mnożysz wszystko razy 6 i przenosisz tak, żeby wyznaczyć y
3/
mnożysz "na krzyż"
czyli licznik jednego ułamka razy mianownik drugiego ułamka
Jeśli nie wiesz o co chodzi to pomnóż wszytko razy x, a potem wszystko razy y
4/
pomnóż kazdy ułamek razy 2xy
Jeśli będziesz nadal miał problemy
(bo nie chcę Ci wszystkiego liczyć, Ty masz to zrozumieć, żeby potem 1 na sprawdzianie
nie dostać

) to napisz. Spróbuję inaczejk wyjaśnić.
9 gru 21:57
Mycha: Marcin poparz... musisz to rozumiec. jezeli masz dzielenie to musisz pomnozyc razy ta
liczbe, mnozenie to podzielic, dodawanie- odjac, odejmowanie dodac, pierwiastkowanie-
spotegowac, potegowanie- spierwiastkowac
i "dobierasz" sie do tej liczby. pisz rozwiazania- tak jak myslisz, my bedziemy sprawdzac
9 gru 22:05
Marcin: nic nie rozumiem
9 gru 22:07
gaga:
1/ mnożysz obydwie str. przez 2
a+b - 2= 2a czyli -a = 2-b to a = b- 2
2/ obydwie str. przez 6
3(x-y) +2(x+y)=0
3x-3y +2x+2y=0
5x = y
y = 5x
3/mnożysz po przekatnej
y = 2x to x= y/2
4/ obydwie str. przez 2xy
2y= xy +2x
2y = X(y +2)
2y
x = -------
y +2 y ≠ - 2
9 gru 22:08
Marcin: mozecie mi rozwiazac to zadanie? ja tego nie umiem zostalo mi 10 minut na necie bo musze
kompa wylanczac

niech mi to ktos rozwiaze bo jutro dostane !
9 gru 22:08
Krejzol: nio gaga Ci już rozwiazała
9 gru 22:09
Marcin: jedno zadanie

Jeszcze to wyzej zostalo

Poziom: 2 gimnazjum Wyznacz wskazaną zamienną z równania.
W*m xy
a) F = M *-------- b) t*x + k*y = 2 c) s = ab + ------
r 2
1 m + n 2x + 2y
d) ---- = ------------ e) m= -------- f) E = J(R +r)
W 2 3
9 gru 22:13
Mycha: W*m
a) F = M *--------
r
wyliczmy M
dzielimy przez W*m i mnozymy przez r czyli ogolnie mnozymy przez ulamek
r
---- zgadza sie

mnozymy obustronnie czyli mamy tak jakby:
Wm
r Wm r
F*-----=M*------*-----
Wm r Wm
po prawej stronie nam sie skraca i ogolnie zostaje:
r
F*-----=M
Wm
i mamy obliczona zmienna M. zgadzasz sie

sprobuj wyliczyc np. W
9 gru 22:13
gaga: Dobrze Marcin tylko napisz którą zmienna trzeba wyliczyc
napisz przy kazdym tak jak w poprzednim zad. i pomoge CI
9 gru 22:14
Marcin: wszystkie "Wyznacz KAŻDĄ zamienną ze wzoru" To nie wiem o co biega
9 gru 22:16
gaga: Moment

Już Ci piszę
9 gru 22:18
Marcin: 
Mam nadzieje
9 gru 22:20
Marcin: skad ja mam mycha wiedziec jak sie to robi? Zacznijmy od tego ze wlasnie dzis dostalem
pale z rownan algebry itp. Nie mam pojecia ani zielonego ani bladego jak to zrobic:(
9 gru 22:22
gaga: M*W*m Fr Fr
a) Fr= M*W*m r= ---------- M= --------- W= -------
Fr F W*m M*m
m= ------------
M*w
9 gru 22:27
Mycha: Marcin chodzi o to zebys wlasnie to zrozumial. staralam Ci sie to wytlumaczyc krok po
kroku. jezeli teraz to za Ciebie rozwiazemy to dostaniesz nastepna pale bo i tak nie
bedziesz wiedzial o co chodzi
9 gru 22:31
gaga:
b/ 2 -ky 2-ky 2 -tx 2 - tx
t= ---------- x= --------- k= ------- y= --------
x t y k
E E - Jr E - J r
f/ y = ------- R= --------- r= ---------
R + r J J
Tylko Marcin chodzi o to ,że przepiszesz i nie bedziesz
dalej umiał tego typu przekształceń obliczać
9 gru 22:35
kkk: Taki przykład z równań kwadratowych

Pierwiastek z trzech i to podzielić na 2(x+4)2+2 >0
Mam nadzieje , że mi to rozwiążecie
23 kwi 17:38