kocham matme: Fabryka produkowała 500 samochodów miesięcznie.W lutym i marcu produkcja spadła o ten sam
procent w stosunku do poprzedniego miesiąca.wiedząc ze w marcu wyprodukowano 405
samochodów oblicz o ile procent spadła produkcja w lutym/
9 gru 18:54
Dj Kichawa : 10%
9 gru 18:55
Dj Kichawa : teraz ja byłem szybszy
9 gru 18:55
kocham matme: no super.ale jak to obliczyć

9 gru 18:57
gaga: Odwalasz lipę podpowiedz kochajacej matmę jak to rozsupłac

bo ja teraz
9 gru 19:06
Dj Kichawa : Hmm zrobimy tak ty rozwiążesz takie zadanie:
Na poczcie pewna ilość listów została rozdzielona na m stosów po czym z pierwszego stosu
przełozono na drugi stos 1/m tą cześć listów znajdujacych sie na pierwszym stosie a
nastepnie otrzymano a nastepnie z otrzymanego wtedy stosu przełozono 1/m ta cześć listow
na trzeci stos itd na koniec z m-tego stosu przełożono 1/m tą cześć na pierwszy stos i
okazało sie ze w każdym stosie było po A listów ile listów było początkowo w każdym
stosie

?
Zróbh to zadanie to powiem jak obliczylem procety
9 gru 19:12
kocham matme: nie no wiesz co..../////
9 gru 19:15
evelincia: pomocy


niech mi ktos wytłumaczy to zadanie


bede je maila jutro na klsówce i nie
mam pojęcia jak to zrobic..... prosze....
10 gru 19:23
Dj Kichawa : Wystarczy zastosować wzor na procent składowy
10 gru 19:30
evelincia: jakbym widziala co to jest to pewnie bym zastosowala...
10 gru 19:33
evelincia: mógłbyś mi napisac jak to zrobic?
10 gru 19:39
- gaga:
Pomogę Ci

jak sugeruje kolega Dj znasz wzór na procent składany
K
k = K
p(1+p%)
n
u nas nie plus p% tylko - p% bo spadek i n =2 m-ce
500(1-p%)
2 = 405
(1-0,01p)
2 = 405/500
(100 -p)
2
------------- = 0,81 → (100-p)
2 = 8100 → (100-p) = 90
100
2
czyli p= 10%
10 gru 19:50
Dj Kichawa : widzisz przydaje sie na coś
10 gru 19:53
arturo: ej mam jeszcze zadanka na forum... pliss
10 gru 19:56
10 gru 19:56
- gaga: Ale ja nie jestem ejjjjj

10 gru 19:57
arturo: chodzi o mnie?
10 gru 19:57
arturo: ale mi chodzilo ogolnie.. tak sie mowi ej...

XD
10 gru 19:58
arturo: to jak moge liczyc jeszcze na jakas pomoc?
10 gru 20:01
arturo: znaczy profesjonalna pomoc?
10 gru 20:01
evelincia: dzieki
10 gru 20:39
gaga: Taaaak! służę pomocą
10 gru 21:03