matis: mam probelm z zadaniem : Oblicz bład bezwzgledny i wzgledny, jaki popelniamy
jesli ulamek okresowy 0,3(48) przyblizymy z dokladnoscia do 0,0001
jesli mozna to prosze zeby mi ktos zapisal wzory z opisem i w miare wytluamczyl jak to
rozwiazac
9 gru 23:15
Basia:
o coś Cię już pytałam; znasz już ciąg geometryczny?
9 gru 23:17
matis: tak znam ale ja chce to normalnei meic rozwiazane ! jest wzor na blad wzgledny i
bezwzgledny ! i tylko to trzeba podstawic tylko eni bardzo wiem jak ! neichce zadnego
ciagu !
9 gru 23:20
Basia:
sieroto, nie da się tego zrobić bez zamiany ułamka okresowego na zwykły a do tego jest
potrzebny ciag geometryczny
9 gru 23:23
matis: no dobra to zrob to z tym ciagiem...
9 gru 23:24
Basia:
0,3(48)=0,3+0,048+0,00048+0,0000048+........=
0,3+48/103+48/105+48/107+........=
0,3+48/103(1+1/102+1/104+1/106+.......)
to co w nawiasie jest sumą nieskończoną ciągu geometrycznego
a1=1 q=1/102=0,01 czyli zbieżnego
S=a1/(1-q)=1/(1-0,01)=1/0,99=100/99
czyli
0,3(48)=0,3+(48/103)*100/99=0,3+(16/10)*(1/33)=3/10+16/330=(99+16)/330=125/330=
25/66
zaokrąglenie to 0,3485=3485/10000
skróć to sobie i podstaw do wzorów na błąd bezwzględny i względny
możesz je sobie znależć na tej stronie albo przez Google
9 gru 23:32
matis: dzieki
9 gru 23:33
Basia:
rozumiesz czy coś Ci trzeba jeszcze dopisać?
9 gru 23:33