cukierek: Jeden z pierwiazstków wielomianu trzeciego stopnia o współczynniku 1 przy największej
potędze zmiennej jest liczbą dodatnia, drugi jest liczbą do niej przeciewną, a trzeci
pierwiastek jest dwukrotnością pierwszego. Wyznacz pierwiastki wielomianu, jeśli wiesz,
że są one liczbami wymiernymi i W(3)=-5
9 gru 16:20
Basia:
W(x)=x3+ax2+bx+c=(x-p)(x+p)(x-2p) gdzie p>0
W(3)=(3-p)(3+p)(3-2p)=-5
(9-p2)(3-2p)=-5
27-18p-3p2+2p3=-5
2p3-3p2-18p+32=0
p3+ap2+bp+c=0
-p3+ap2-bp+c=0
8p3+4ap2+2bp+c=0
cztery równania; cztery niewiadome, układ powinien dać się rozwiązać; spróbujesz?
9 gru 17:21