Andrzej: W trapezie , którego podstawy mają długość 10 cm i 4 cm, miary kątów przy dłuższej
podstawie wynoszą 45 stopni i 30 stopni. Oblicz pole tego trapezu.
9 gru 20:13
gaga: Już liczyłam chyba przedwczoraj identyczne zad. poszukaj

bo nie za bardzo mi sie chce ponownie to samo pisać OK

pole wyszło 21(3-
√3) cm
2
9 gru 20:37
Andrzej: właśniue troche dziwnie bo w książce wychodzi 21(√3-1)
9 gru 21:06
gaga: To może gdzies pomyliłam rachunki , bo to proste zadanko
tak

1 żle przpisałam odp 21(
√3 -1)
9 gru 22:48
Andrzej: hehe fajnie tylko że w zadaniu tego gościa kąt wynosił 60 nie 30 stopni
10 gru 00:29
xpt: Dziwne, bo przy 30o wychodzi 21(p3 -1).
Tak czy inaczej.
Podziel ten trapez na 3 figury. prostokąt i 2 trójkąty.
Prostokąt nie będzie potrzebny.
Bierzemy trójkąt o kątach 45o, 45o, 90o
1 z przyprostokątnych będzie się pokrywała z wysokością trapezu więc jej długośc oznacz
H. Z własności trójkąta o takich kątach wychodzi, ze 2ga przyprostokątna ma taką samą
długość więc też ją oznacz H.
Teraz 2gi trójkąt:
ta przyprostokątna przy kącie 60o ma długość H (bo to wysokość trapezu). We wzorach na
trójkąt równoboczny by miała długość 1/2 a
2gą przyprostokątną oznacz jako h.
Teraz wzór z tablic na wysokość trójkąta równobocznego h=a p3 /2
1/2 a = H więc a = 2H
Podstawiasz do wzoru
h=2H p3 /2
h= H √3
Teraz trzeb azauważyć, że suma tych krawędzi które wchodzą w skład dolnej podstawy wynosi
6 (bo 10 - 4 =6).
Więc zapisujesz równanie
H+h=6
podstawiasz pod h wartość H √3 i otrzymujesz
H+ H √3 = 6
H (1+ √3 ) =6
H= 6/ (1+ √3 )
H= 6/ (√3 +1)
H= 6* (√3 -1)/ (√3 +1)(√3 -1)
H= 6* (√3 -1)/ 3-1
H= 6* (√3 -1)/ 2
H= 3* (√3 -1)
Podstawiasz H do wzoru na pole trapezu
Pt= 1/2 (a+b) H
Pt= 1/2 (4+10) 3 (√3 -1)
Pt= 21 (√3 -1)
10 gru 01:27
Andrzej: Dzięki CI

dosłownie mnie wybawiłeś/aś
10 gru 01:29
xpt: -eś.
nie ma sprawy.
Zawsze mogłeś napisać "Zostałem przez ciebie wybawiony" lub jakąąś taką innądziwną
konstrukcją zdania
10 gru 01:32
Andrzej: No tak przecież mnie nie bawiłeś tylko ratowałeś xD w każdym razie dzięki Ci
10 gru 01:48