Marta: Aga: Pomocy

Podłoga pokoju Agnieszki, mieszkającej w słynnym gdańskim falowcu, ma kształt trapezu
prostokątnego, którego ramiona mają dlugośc 4m i 5m. Oblicz dugości pozostałych boków i
powierzchnię podłogi, wiedząc że obwód podłogi jest równy 17m.
9 gru 15:29
nalepek:
najpierw rys.
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=c454874bbf99bc32
Obw = 17
czyli
4+a+5+b=17
b=x+a
9+2a+x=17
2a+x=8
i z tw. pitagorasa.
x2+42=52
x2=9
x=3
Podstawiamy x
2a+12=17
a=2,5
b=3+2,5=5,5
powierzchnia podłogi, czyli jej pole
P=(a+b)*h*1/2
P=16 m2
9 gru 18:12