Matm@: Proszę serdecznie o "rozbicie" zadanka na małe kroczki jaak mam obliczyc ten kąt AKC,
gdyż mi nie wychodzi.
W trójkącie równobocznym ABC poprowadzono wysokośc BD i na przedłużeniu wysokości
odłożopno punkt K, tak, że |BK|=|AC|. Punkt K połączono z punktami A i C. Oblicz kąt
AKC. Rozwż dwa przypadki. (odpowiedzi to 150 i 30)
9 gru 19:11
Basia:
ciekawe zadanko; właściwie wiem jak to rozwiązać ale katy wychodzą mi inne; jeszcze nad
tym pomyślę; sprawdź jutro
9 gru 21:45
Matm@: Dziękuję, czekam, mi też kąty wychodza inne, 60 stopni.
9 gru 21:58
marycha: 30 sie zgodze, ale jak 150?
9 gru 21:59
Basia:
wszystko się zgadza; pomyliłam się w rachunkach; za jakieś pół godziny to napiszę
9 gru 22:05
marycha: jak narysujesz ten trójkąt,że wierzchołek B bedzie srodkiem okregu,a dwa pozosatałe
wierzchołki leżą na tym okręgu,to kąt srodkowy ABC na łuku AC jest równy 60 a kąt
wpisany 30 bo kat wpisany jest dwa razy mniejszy od środkowego
9 gru 22:14
Basia:
musisz to narysować
1) K położone "po lewej" stronie D
a - długosc boku
AD=a/2 bo wysokosc w równobocznym jest tez srodkowa
KD=BK-BD
BD=a√3/2 bo to jest wysokość równobocznego
KD=a-a√3/2=a(1-√3/2)=a(2-√3)/2
α - kat AKD
tgα=AD/KD=(a/2)/(a(2-√3)/2)=1/(2-√3)
szukany kąt to 2α
tg2α=2tgα/(1-tg2α)=[2/(2-√3)]/[1-1/(2-√3)2]=
[2/(2-√3)]/[[(2-√3)2-1]/(2-√3)2]=
[2/(2-√3)]*[(2-√3)2/(4-4√3+3-1)=
2(2-√3)/(6-4√3)=2(2-√3)/[2(3-2√3)]=
(2-√3)/(3-2√3)=(2-√3)(3+2√3)/(9-4*3)=
(6+4√3-3√3-6)/(-3)=-√3/3
tg30=√3/3 ⇒ tg150=tg(180-30)=-tg30=-√3/3
czyli 2α=150
2) liczymy identycznie tylko KD=a+a√3/2=a(1+√3/2)
spróbuj policzyc, na papierze z kreskami ułamkowymi to nie wyglada tak strasznie jak
tutaj
jesli czegos nie rozumiesz pytaj juz konkretnie
9 gru 22:25
xpt: Wszystko się zgadza. Narysuj okrąg ze środkiem w punkcie B, tak, ze punkty A i C są
punktami tego okręgu.
Teraz narysuj prostą zawiarającą wysokość BD tak, żeby przecinała okrąg w 2 miejscach (to
będą te 2 przypadki, o których mowa w zadaniu).
Weźmy przypadek 1 (punkt K znajduje się po przeciwnej stronie trójkąta od punktu B).
Rysujesz trójkąt ABK. Kąt ABK ma miarę 30o. To jest trójkąt równoramienny więc punkty
przy podstawie (odcinku AK) są równe. (180o-30o) * 1/2 = 75o.
Podobnie robisz z trójkątem BCK. 75o+75o=150o
Zgadza się.
Teraz drugi przypadek.
Korzystasz z twierdzenia:
Kąt wpisany w okrąg jest równy połowie kąta środkowego opartego na tym samym łuku.
zapisujesz równanie
1/2 kątąABC =kąt AKC
60o * 1/2 = 30o
Również się zgadza.
9 gru 22:29
xpt: Aaaa Basia mnie wyprzedziła.
Tak to jest jak się nei sprawdza forum na bierząco
9 gru 22:29
Basia:
ale Twoje rozwiązanie chyba jest prostsze, a w każdym razie nie trzeba tylu rachunków;
pozdrawiam
9 gru 22:34
Matm@: Dzięki wielkie. Rozwiązanie Basi jest niecoskomplikowane ale da się dojsc. Jeszcze raz
wielkie dzięki.
10 gru 15:50