Marta: Marta: Pan Kowalski miał działkę w kształcie kwadratu o boku 20m. Kupił ozdobny drewniany
płot
na jej ogrodzenie. W tym samym czasie otrzymał propozycję zamiany swojej działki na
działkę położoną bliżej jeziora, w kształcie prostokąta o długości 25m. Obie te działki
mają taką samą powierzchnię. Czy wystarczy mu zakupionego ogrodzenia na działkę
prostokaąną? odpowiedź uzasadnij.
9 gru 15:24
Miki:
4a = 80 m ---- obw. kwadratu
2b +50 --- obw. prostokąta
Pkw = 400 m2 Ppr = b*25
b*25= 400 → b= 16 m
Ob pr= 2*16 +50 = 32+50 = 82 m Obkw = 80 m
więc zabraknie mu 2 m do ogrodzenia tej działki
9 gru 17:48